Periodieke gift

Er wordt aan de leden van het College van Kerkrentmeesters wel eens de vraag gesteld naar de procedure periodieke giften. In verband hiermede wil ik u het volgende artikel van de PKN Utrecht onder de aandacht brengen. Sinds 1 januari 2014 is het eenvoudiger om een gift aan een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) te doen die, binnen daarvoor geldende regels, fiscaal volledig aftrekbaar is voor de inkomstenbelasting. Normale giften zijn aftrekbaar boven 1 procent van het verzamelinkomen. Die drempel geldt niet voor een periodieke gift. Dat was voor 1 januari 2014 al zo, maar alleen als dit was vastgelegd in een notariële akte. Een periodieke gift kan nu ook via een overeenkomst tussen de gever en de ANBI worden geregeld. Dat is eenvoudiger en scheelt uiteraard ook de kosten voor een notaris.

Een gift is een periodieke gift als:

  • de gift is vastgelegd in een schriftelijke overeenkomst;
  • de bedragen regelmatig (minstens 1 keer per jaar) worden;
  • deze wordt overgemaakt naar de ANBI die in de overeenkomst wordt genoemd;
  • de bedragen steeds (ongeveer) even groot zijn;
  • de bedragen minimaal 5 jaar achter elkaar worden;
  • de bedragen worden overgemaakt naar dezelfde instelling en
  • de ANBI geen tegenprestatie levert voor de gift.

De periodieke gift eindigt op de einddatum van de overeenkomst (minimaal 5 jaar) of bij het overlijden van de gever en/of eventueel bij zijn of haar partner. Wanneer de gever onverhoopt werkloos wordt en niet meer aan de minimale looptijd kan voldoen, kan bij de belastingdienst een vrijstelling worden aangevraagd en hoeft het fiscale voordeel niet te worden terugbetaald.

De Protestantse Kerk in Nederland (PKN), de plaatselijke gemeenten en diaconieën hebben een ANBI-status. Als de overeenkomst wordt aangegaan met de PKN en in de overeenkomst is opgenomen dat de gift bestemd is voor de (diaconie van de) lokale gemeente waar de gever op dat moment staat ingeschreven, verhuist de periodieke gift bij verhuizing mee naar de ‘nieuwe’ gemeente. Uiteraard kunnen de gemeenten ook zelf overeenkomsten met hun gemeenteleden aangaan.

De periodieke gift kan worden ingezet als een effectief instrument voor het verhogen van de inkomsten van de plaatselijke gemeente. Dat geldt voor de inkomsten uit Kerkbalans, maar ook voor eventuele specifieke projecten.  Het fiscale voordeel is afhankelijk van de hoogte van de gift en het inkomen van de gever en zijn of haar partner.

Op de website: www.berekenhet.nl/giften/periodieke-giften.html kan men het fiscale voordeel berekenen. Overigens handt dat voordeel ook samen met het bedrag aan normale giften. Is dat gelijk of hoger dan 1 procent van het verzamelinkomen, dan is er nauwelijks of geen belastingvoordeel. Uiteraard levert het de gemeente pas voordeel op wanneer de gever het fiscale voordeel geheel of gedeeltelijk ten goede laat komen aan de gemeente. Nu de kosten voor een notaris kunnen worden voorkomen, levert elke euro die meer gegeven wordt een direct voordeel op. In de praktijk zal het vanaf een bijdrage van circa € 150,00 per jaar de moeite lonen.

Bron: PKN Utrecht. Auteur de heer Nic Rijnbende, projectleider van het team Ondersteuning Plaatselijke Geldwerving van de Protestantse Kerk in Nederland.

Heeft u naar aanleiding van dit artikel vragen of wellicht belangstelling voor deze periodieke gift; dan kunt u de penningmeester van het CvK hiervoor benaderen.

Met vriendelijke groeten,

Dick Zaal