Het zal bij de meesten van u wel bekend zijn dat de gemeente Alphen aan den Rijn een contract heeft afgesloten met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) voor de vestiging van een asielzoekerscentrum (azc) in het gebied ‘Hoorn West’ voor de duur van 5 jaar. De gemeente Alphen zet hierbij in op een brede samenwerking met alle geledingen van de bevolking en heeft daarom ook een verzoek via het Diaconaal Platvorm Alphen (DPA) gedaan aan de kerken. Naar verwachting zal het azc vanaf begin 2025 bewoond gaan worden.

Mogelijkheden voor de kerken van Alphen aan den Rijn

Wij denken dat wij als christenen hierin een taak hebben. De Bijbel leert ons dat we met een open hart naar onze medemensen moeten omzien. Het zal niemand verbazen dat veel vluchtelingen de God van de Bijbel en het Evangelie van Jezus Christus niet kennen. Maar velen van hen zijn stukgelopen op de politieke- en religieuze systemen in het land van herkomst, en zijn daardoor zoekend. Anderen zijn juist vanwege geloofsvervolging gevlucht.

Hier ligt een grote uitdaging om praktische zorg voor de vreemdeling te hebben en hen daarmee ook in contact te brengen met de liefde van God voor mensen. Dus ook voor de vreemdeling, ongeacht hun herkomst, religie of al dan niet gewenst zijn door de politiek.

Daarom ligt dan nu voor ons de vraag:

“Wat hebben de toekomstige bewoners van het azc nodig en wat kunnen wij als kerken bieden?”
Omdat het COA erop toe moet zien dat bezoekers op het terrein zelf geen religieuze activiteiten ontplooien, is het belangrijk om ook een ontmoetingsplek te creëren waar we de vluchtelingen kunnen uitnodigen voor een kopje koffie/thee en een gesprek. Wij zijn hierover in contact getreden met beheerders van gelegenheden in de directe omgeving. En het ziet ernaar uit dat er ruimte beschikbaar is voor enkele dagdelen per week.

Bezoekvrijwilligers werven:

Vluchtelingen missen mensen met wie ze de alledaagse dingen kunnen delen. Door er voor hen te willen zijn en met hen te praten, kunnen ze even hun zorgen vergeten. Daarom is de inzet van bezoekvrijwilligers belangrijk. Tegelijk kunnen zij ook iets voor de ander betekenen.
Dit zorgt voor een gelijkwaardige relatie. Dit kan goed gecombineerd worden met ‘taalmaatje’ maar kan daar ook los van staan. Voor een goede integratie is beheersing van de Nederlandse taal van groot belang. En om de taal goed eigen te worden is contact met Nederlanders belangrijk. Het contact bevordert zo ook hun integratieproces.

Taallessen:

Zolang een vluchteling nog geen status heeft wordt hen vanuit COA geen Nederlandse les aangeboden, terwijl het erg belangrijk is dat zij zo spoedig mogelijk de Nederlandse taal leren. Kinderen onder de 18 gaan wel gewoon naar school en leren daar vrij snel Nederlands.

Daarom de vraag: Zijn er mensen die als vrijwilliger de vluchtelingen willen bezoeken en eventueel kunnen helpen met taallessen?

Uw en jouw diaconie